Picture
A foghiányokat kétféleképpen lehet pótolni, egyrészt kivehető, másrészt fix fogpótlással. Fix pótlást, koronát, hidat akkor lehet készíteni, ha a szájüregben elegendő számú fog áll rendelkezésre. Kivehető pótlást, protézist pedig akkor, ha már az összes fog elveszett. Az, hogy melyik pótlásra van szükség, és azt hogyan kell megtervezni, minden esetben a fogorvos dönti el.

A fogpótlás Budapesten orvosi feladat, amelynek első lépéseként a fogorvos a rágószerv anatómiájának és fiziológiájának ismeretében tervet készít, a szájat, ill. a fogakat a hiányokat pótló fogmű számára előkészíti, lenyomatot vesz a szükséges szájképletekről. A fogművek elkészítése a fogtechnikus feladata. A fogtechnikus a laboratóriumban a lenyomatot gipsszel kiönti, és így a nyert mintákra készíti el az orvos irányítása mellett a fogművet. A kész fogművet az orvos helyezi a szájba.

Az implantátum a csontban helyezkedik el, ezáltal a csont jobban védett.. Hidak használata mellett a pótolt foggyökér eredeti környezetében lévő csontozat bizonyos esetekben elkezdhet felszívódni az eredeti foggyökér hiánya miatt.

A rögzített fogpótlások, hidak esetén fokozottan gondos szájápolás szükséges, egyrészt a maradó, saját fogak védelme, másrészt a híd funkcióképességének minél további megőrzése miatt. A rendszeres fogkefe, fogkrémhasználat, tehát az alapos mechanikus fogtisztítás mellett, a fogközöket és a hídtest alatti részeket is meg kell tisztítani a kumulálódó dentális plakktól, fogselyem segítségével. A koronák, hidak körül fokozott az íny gyulladásra való hajlama, ennek figyelemmel kísérése hátráltatja a fogágybetegség kifejlődését. Fix, illetve részleges fogpótlást viselők is rendszeres időközökben keressék fel fogorvosukat fogkő-eltávolítás (depurálás) céljából.


    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    October 2012

    Categories

    All